Jdi na obsah Jdi na menu

Bazální stimulace

 

 

Informace pro příbuzné  Bazální  stimulace.

Na našem oddělení poskytujeme moderní ošetřovatelský koncept  nazvaný Bazální stimulace. 

Co je Bazální stimulace ?
Bazální stimulace je moderní vědecký pedagogicko-ošetřovatelský koncept podporující vnímání, komunikaci a pohybové schopnosti člověka. Ošetřovatelská péče nebo pedagogická praxe je v konceptu strukturovaná tak, aby byly podporovány zachovalé schopnosti (komunikační a pohybové) klienta.  Předpokladem je také práce s autobiografií (individualitou) klienta a integrace jeho příbuzných do ošetřovatelského nebo pedagogického procesu. Koncept má vypracované rehabilitační techniky pro stimulaci vnímání tělesného schématu (somatická stimulace), vestibulární stimulaci, vibrační, taktilně-haptickou, chuťovou, optickou, auditivní a olfaktorickou stimulaci. Bazální stimulace je integrovatelná do klinické péče (intenzivní medicína, neonatologie, následná péče) a také do neklinické praxe (domovy pro seniory, ústavy sociální péče, speciální školy, hospice a domácí péče). U klientů s nezvratnými změnami jejich tělesného a duševního stavu výrazně podporuje kvalitu jejich života.  citace: Institut Basální stimulace 

dotzekl.jpg Každý člověk je individuální neopakovatelná bytost. Abychom mohli pacientovi/klientovi poskytnout individuální péči, musíme znát jeho návyky a denní rituály. Tyto informace získáváme z autobiografické anamnézy. Díky cílené stimulaci uložených vzpomínek, lze znovu aktivovat mozkovou činnost a tím podporovat vnímání, komunikaci a hybnost klientů. Působení podnětu se nazývá stimulace (dráždění). Koncept je orientován na všechny oblasti  lidských potřeb, který se přizpůsobuje věku a stavu klienta. Autobiografickou anamnézu v konceptu bazální stimulace dostanete na oddělení a vyplníte ji v kruhu nejbližších. Při své další návštěvě ji přinesete s sebou. Jednotlivé prvky bazální stimulace Vám budou vysvětleny osobně dle potřeb pacienta/ klienta. V případě, že si nebudete s něčím vědět rady, jsme tu pro Vás, abychom Vám poradili.

       Svým příbuzným můžete přinést k somatické stimulaci potřeby osobní hygieny: sprchový gel, šampon,tělové mléko,měkký dětský kartáček,ústní vodu,oblíbenou voňavku, jednorázové holení nebo holící strojek,gel na holení,vodu po holení. K vibrační,auditivní a optické stimulaci - vibrační masážní strojek, rádio,telefon,přenosné DVD, nahrávky, fotografie velikosti A4/5 zateveny do folie. K taktilně - haptické stimulaci předměty denní potřeby, předměty související s povoláním.   K orální stimulaci - tekutiny, poživatiny dle chuti pacienta a s ohledem na zdravotní  stav.

 

 

            

 

         Klikněte na odkaz pro další  informace: //www.bazalni-stimulace.cz/bazalni_stimulace.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář